Solceller

5 ugers sommer sejlads er nu veloverstået – og jeg har haft rig mulighed for at teste det udstyr jeg har monteret på Lady A. En af de ting jeg for alvor ville have testet var solcellerne. Jeg har 2 x 135 watt solceller som hver kan give 7.4 amp ved 18,1 volt. Ydre mål: 1345 x 670 x 35 mm.

De er monteret på siden, hhv bagbord og styrbord, bag på det nye faste søgelænder. For at kunne vinkle dem optimalt efter hvor højt solen står, så er de monteret på et par NOA alu beslag, http://www.watski.dk/Justerbar-Solpanelhllare-113aN. Det har en virkelig stor virkning at solcellen har den rigtige vinkel til solen, og kan betyde man kan nøjes med en noget mindre solcelle installation end hvis de lå fast monteret.

Begge solceller er tilsluttet en MPPT regulator ( Victron 15 MPPT ) som forsøger at konvertere de høje volt til amp istedet. Regulatoren har en bluetooth udgang hvor jeg via min telefon kan følge med i ladningen. Både som øjebliksbillede og i historikken. Udover at det  er sjovt at se hvad man lader med, så gør det også at man kan sikre om ens solceller faktisk levere hvad de bør, eller om der er noget galt.

I gennemsnit har jeg ca ladet med 80 ah i døgnet ( 1 kilowatt ) fra solcellerne. Jeg har primært haft solcellerne i vandret position, så hvis man huskede det, så kunne man godt få mere ud af at vinkle dem sidst på dagen. Men de 80 ah er rigeligt til mit forbrug pt.

På skærmbilledet fra regulatorens app, ses en oversigt over dagenes ladning. Der er dage hvor der er ladet meget lidt – Det er dage hvor bådens motor har kørt. Når motoren lader, så får den meget hurtigt fyldt batteribanken op, og solcellerne bliver så slået fra.

IMG_1620.jpg

 

Solcellerne har stået for hoveddelen af strømmen, udover motoren som kan lade med godt 115 amp. Mens vindmøllen ikke lader med mere end nogle få amp medmindre det blæser mere end 8 m/s. Der hvor vindmøllen har sin berigtigelse, det er hvis det blæser på en gråvejrs dag eller når der sejles natsejlads, især med vinden foran for tværs.

Hvis man skal vælge, så vil jeg klart anbefale solceller. De giver mere, er komplet lydløse og koster en tiendedel af vindmøllen.:)

 

IMG_0482-2.jpg

 

3 meninger om “Solceller

 1. Anonym

  Hej Martin, det lyder spændende med dine solceller. Det er imponerende. Jeg kan se, at du foretrækker solceller fremfor vindmølle, men du har da også en vindmølle agter? Jeg glæder mig til fortsat at læse dine indlæg.

  Mvh Martin

  Like

 2. Flemming Torp

  Tak for en meget informativ redegørelse, Martin!
  Noget jeg må overveje meget seriøst.
  Har ligget for anker 18 nætter indtil nu, og starter hjemturen fra Turku i den kommende week end.
  Dbsh Flemming/Gimle

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s