At forberede en jordomsejling

At forberede betyder normalt at man gør hvad man kan, for at være så godt rystet som muligt, overfor det  man skal igang med. Hvis man skal til eksamen i Dansk, så forbereder man sig på pensum i Dansk. Man ved hvad man skal kunne for at klare sig godt. Hvis man skal løbe et marathon, så forbereder man sig i lang tid inden, kommer i form, får en stabil løbe rutine og mentalt indstiller man sig på selve løbet. Når man sætter sig målet at sejle jorden rundt – altså den jord om vi alle er på, og som ingen af os, udover få astronauter, har set i sin helhed, så ved man egentligt ikke hvad der venter en. I Dansk eksamen ved man godt der sidder sin gamle lærer og måske en endnu ældre sensor. I marathon ved man hvilken distance man skal løbe. Hvor man skal løbe den, og ofte ved man hvad man skal beklæde sig for at kunne holde distancen. En jordomsejling det skal man forberede sin båd til at kunne klare sol, vind, vand, salt og storme som man kun ser i nyheder eller læser om i rejsebeskrivelser. Man ved som sejler godt at en jordomsejling betyder at man praktisk talt skal forberede sig på alt. Du kan forberede båden på mange måder. men at båden skal krydse Atlanterhavet, hvor sejl og alt er ” up and running” i 24 timer i døgnet i 3-4 uger, det er voldsomt for selv den bedste båd. Alt bliver slidt voldsomt. Dertil kommer ting som du ikke kan forberede båden på, men kan gøre sig tanker og overvejelser om. Hvad hvis du påsejler en flydene container som et container skib har tabt? Hvad hvis en stor hval knækker dit ror af midt på atlanten, hvor hverken redningsbåde eller helikoptere kan nå ud? eller hvis en pludselig opstået sygdom skulle opstå, som kræver omgående lægehjælp? Fakta er, at man kan forberede sig på meget… men når vi bevæger os ud for den rækkevidde som vores samfund har indrettet sig efter, så bevæger vi os ligeså stille ud på egen hånd, og er nødt til og tage et større ansvar for sig selv.

I bund og grund tror jeg også på, at det er dette ansvar mange af os længes efter..Om det er som sejler, bjergbestiger eller noget helt 3. Så er dette ansvar med til og sætte hverdagen i perspektiv, og man får en anden oplevelse af hvad det betyder at leve hjemme i et trygt og moderne samfund.

Jeg har endnu min jordomsejling til gode – heldigvis nærmer den sig for hver dag der går. Men jeg har sejlet det meste af mit liv, og de sidste år sejlet meget alene, og på længere og længere stræk. Og det som gør, at dagene på vandet føles så magiske, er gerne at man er i ét med elementerne. Jeg har tit tænkt hvis man flyver på ferie, eller kører på kør-selv-ferie, at destinationen er god nok, men jeg fornemmer ikke den her “yes” følelse når jeg er afsted. Men når jeg har sejlet i 14 timer, i regnvejr, sol og masser af vind – en typisk omskiftelig sommer, og rammer en ankerbugt i den svenske skærgård – dropper ankeret, hænger tøjet til tørre, og får sat mig ned i cockpittet… Så føler jeg “YES” nu er jeg afsted… Jeg har selv sørget for at komme til min destination. Det er mig der er årsag til jeg er nået sikker i behold til hvor jeg ville hen. Den følelse er langt mere tilfredsstillende end noget andet transportmiddel. At hejse gæsteflaget til det nye land man er kommet til, og vide hvilke sømil du har tilvejebragt. Det er i sandhed hvad jeg betegner som at rejse. Jeg tror ikke jeg siger for meget, når jeg siger, at enhver sejler har netop den følelse.

Om 17 mdr er det min tur til at tage på en jordomsejling, som for mig vil være det største i mit liv. Og indtil da, så bruges al energi på og gøre båden klar. Der er vindmølle projekt, solcelle projekt, mast, sejl og meget mere som skal tjekkes og være iorden. Til sommer iår går turen til Finland, hvor udstyr skal tjekkes igennem. Planen er 4 uger, hvor den første uge vil være en direkte tur fra Roskilde Fjord til Helsinki, muligvis med stop på bornholm. Men ideen er at få tjekket tingene under konstant brug i længere tid.

Jeg glæder mig til at vinterens ellers milde tag, slipper helt og lader varmen komme, så forårsklargøringen kan begynde og den nye sæson kan skydes igang – og jeg kan “poste” en masse omkring de projekter jeg har gang i.

God vind til alle:)

3 meninger om “At forberede en jordomsejling

  1. Tack för uppdateringen. Det du skriver om är drömmen som jag tror vi alla människor bär inom oss: kanske inte nödvändigtvis att just segla jorden runt men att se, uppleva och förnimma något större än det vi är vana vid. Man brukar säga att den som “reser alltid har något att berätta” och jag vet att just din resa kommer att ge dig upplevelser som du kommer att bära med dig resten av ditt liv. Att förnimma en värld bortom det vanliga måste vara guld värt.

    Att våga och kanske framförallt vilja ta risker för att komma livet närmare; ja det är inte bara ett stort steg men också ett steg på vilket hela mänsklighetens historia vilar. Utan risker finns ingen framgång, utan risker finns inget att berätta.

    Människor som kan drömma, i stort som smått, gör en alldeles egen resa men människor som omvandlar en dröm till en verklig upplevelse är värda att lycka och framgång i allmänhet men vår stora respekt i synnerhet.

    All lycka!

    Med vänlig hälsning/Dan

Leave a Reply