Nyt ankerudstyr til båden

Efter en fantastisk sommer til Norge og Sveriges farvande, fik jeg prøvet bådens ankerudstyr. ud af de 4 uger lå jeg samlet set 4 nætter i havn, resten for anker. udstyret bestod af et originalt 35 lb ( 16 kg ) CQR anker som fulgte med båden, som 30 meter 8 mm kæde. Ankeret som fulgte med båden var lige i underkanten dimensioneret, men jeg tænkte at hvis de tidligere ejere, som var tyskere, havde kunne bruge det, så kunne jeg nok også. Tyskere plejer at være ret så grundige, og går sjældent ned på udstyr. Men efter et par overnatninger for anker, med en del blæst, så var jeg ret overbevist om, at de tidligere ejere nok sjældent havde ligget for anker, men nærmere bare havde det siddende i stævnen for pynt.

Så det var om at finde steder hvor man lå godt i læ og så ellers forsøge at være opmærksom på om ankeret havde fået ordentligt fast. Ved at bakke det til som normalt, så trak jeg bare ankeret, så det gav egentligt ikke nogen særlig god indikation af om det sad godt fast, eller blot lå løst på bunden.

Da jeg kom hjem undersøgte jeg hvilke ankre man skulle have fat i nu om dage – og de mest omtalte ankre herhjemme var Delta og Rocna. Jeg fik fat på et lettere brugt Delta på 20 kg. Efter første forsøg med det nye anker, så kunne jeg med det samme mærke forskellen da jeg skulle bakke det til. Det bed faktisk. jeg kunne stadig godt hive det op hvis jeg gav flere omdrejninger med motoren, men det gav mig dog en indikation af hvor godt det sad, hvor CQR ankeret rev sig løst bare man tænkte på at sætte i bakgear.

Jeg har nu været så heldig at finde et 25 kg Rocna anker hos WATSKI og 60 meter 8 mm kæde.

http://www.watski.dk/Rocna-anker-11Ml4

Planen er at de 60 meter kæde skal være det første, og så skal det kobles sammen med de andre 30 meter kæde. Under normale omstændigheder vil man ikke skulle bruge mere end 60 meter kæde. Men kan kan komme ud for at ligge på mere end 10 meters dybde visse steder,og her er det ret stadig at kunne have 5 gange dybden ude.

jeg er meget spændt på og prøve Rocna ankeret af til foråret. I manualen der følger med, står der man skal passe på ved dropning af ankeret, da det kan stoppe båden pludseligt på grund af den gode holdeevne. 🙂

Jeg vender naturligvis retur med erfaringer 🙂

20150103_125228025_iOS
Rocna – Delta – CQR

4 meninger om “Nyt ankerudstyr til båden

 1. Hej Martin,
  På mine Norgesture har jeg brugt mit lille 10 kg. Bruce-anker og havde 80 m 8 mm kæde på i stævnen og mit Fortress anker med kæde og blylod … De bed som regel fint, men i græs var de ikke gode og jeg havde en kedelig oplevelse lidt vest for Mandal, hvor ankeret slap da vinden øgede …
  Jeg har selv fulgt med i “ankerdebatten” og kan læse mig til, at rigtig mange langturssejlere er meget tilfredse med Rocna, tillykke med det …
  Jeg så en promotion video fra Mantus, som jeg fandt ganske interessant, da det kan skilles ad … Jeg er nemlig i tvivl om jeg kan få plads til et Rocna i stævnen, men ser frem til dine tests …
  http://mantusanchors.com/why-mantus/
  Jeg har ikke fundet en “uafhængig” test af det, så jeg har en vis skepsis! …

  1. Hej Flemming.

   Ja jeg kiggede også lidt til Mantus – mest fordi man kan afmontere bøjlen, og jeg var lidt i tvivl om jeg kunne få plads til et rocna. Omvendt kom jeg frem til, at jeg nok ikke ville afmontere bøjlen hver gang jeg hev ankeret op. Dernæst kan jeg ikke lide tanken om at ankeret ikke er i “et” stykke. Tænker der så er færre mulige brud. Men det ved jeg ikke nok om. Men Rocna har jo lavet et nyt anker – Rocna Vulcan. Det forhandles også herhjemme, blandt andet hos Watski. Det har ikke nogen bøjle, men man skulle have lavet det således, at det fungere ligeså godt som det normale Rocna.

   Men jeg skal nok få lavet nogle test til foråret, og skrive om dem. Man ved jo aldrig helt om tingene lever op til ens forventninger, før man faktisk har prøvet det.
   🙂

 2. Anders Jessen

  Hej Martin, fedt:-) Glæder mig til at følge med i dine tests. Vi tales ved.

  Med venlig hilsen/ Best regards Watski A/S Anders Jessen Mobil +45 2888 0001 (Send from mobilphone) http://www.watski.com

Leave a Reply